Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2016 |  04:36:24
Ημερ. Καταχώρησης: 06/08/2009 Ώρα Καταχ.: 12:30:00


Συχνές ερωτήσεις για τις πισίνες

1. Πόσος καιρός απαιτείται για έκδοση άδειας και ολοκλήρωση κατασκευής για προκάτ και για συμβατική πισίνα;

Για όλους τους τύπους κατασκευής πισίνας δηλαδή:
- Προκατασκευασμένες: Στα τοιχεία αντί για μπετόν έχουν λεπτά φύλλα λαμαρίνας ή πλαστικού. Τοποθετούνται σε βάση από μπετόν και δεν συνδέονται με τον περιβάλλοντα χώρο.
-Κατασκευή με ενεργά καλούπια. Η πισίνα σκυροδετείται πλήρως με ταυτόχρονη σκυροδέτηση πυθμένα και τοιχείων (MONOBLOC), συνδέεται με την δομή του περιβάλλοντος χώρου και για τη σκυροδέτηση χρησιμοποιείται καλούπι πλαστικότυπου το οποίο δεν απομακρύνεται.
-Συμβατική κατασκευή. Η πισίνα σκυροδετείται πλήρως, αλλά τμηματικά. Συνδέεται με τον περιβάλλοντα χώρο και για τη σκυροδέτηση χρησιμοποιείται ξυλότυπος που στη συνέχεια απομακρύνεται.

Η έκδοση οικοδομικής αδείας είναι υποχρεωτική. Για την έκδοσή της απαιτείται χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών που από τη στιγμή της ανάθεσης στο Μηχανικό, ο οποίος αφού την συντάξει, την καταθέτει στην αντίστοιχη πολεοδομία για έλεγχο (αρχιτεκτονικής επιτροπής, αρχαιολογικής, δασαρχείου – εάν απαιτείται πληρωμές αμοιβών φορολογικό έλεγχο) και υπογραφή.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης της κατασκευής συνήθως ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα του οικοδομήματος στο οποίο εντάσσεται. Εάν όμως είναι αυτόνομο έργο, κυμαίνεται από 10-15 ημέρες σε πισίνες με προκατασκευασμένα καλούπια ενώ στη συμβατική κατασκευή μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τέσσερις μήνες.

2. Ανά πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να γίνεται αλλαγή νερού και τι όγκος νερού μπαίνει ώστε να ανανεωθεί το υπάρχον νερό; Με ποιόν τρόπο γίνεται η ανανέωση του νερού;
 
Το νερό που έχει χρησιμοποιηθεί για την πλήρωση της πισίνας πρέπει να ανακυκλοφορεί (σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό για τις κολυμβητικές δεξαμενές Γ1/443/73 (ΦΕΚ 87 Β))  κάθε έξι ώρες για τις ιδιωτικές και κάθε τέσσερις ώρες για τις επαγγελματικές πισίνες. Η αντικατάσταση του νερού στην πισίνα συνιστάται να γίνεται κάθε τρία χρόνια. Αλλά και αυτή η περίοδος μπορεί να παραταθεί εάν μετά από χημική ανάλυση δείγματος του νερού της πισίνας διαπιστωθεί ότι το νερό είναι σε καλή κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αλλάζουμε 1/3 της ποσότητας του νερού της πισίνας στην αρχή κάθε κολυμβητικής περιόδου για τις ιδιωτικές και μία φορά τον μήνα για τις επαγγελματικές. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του δικτύου πόλης ή απλά με τη χρήση υδροφόρας.

3. Παροχή νερού στην πισίνα. Από πού παίρνει νερό μια πισίνα; Τι γίνεται με τις περιπτώσεις θαλασσινού νερού (δεξαμενή). Πώς λειτουργεί το σύστημα;

Η πισίνα γεμίζει από μεταφορά νερού μέσω υδροφόρας, από το δίκτυο ύδρευσης ή με θαλασσινό νερό. Στην περίπτωση που η πισίνα γεμίσει με θαλασσινό νερό η  λειτουργία του συστήματος δεν διαφοροποιείται – θα πρέπει όμως να ελεγχθεί εάν ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός είναι προδιαγραφών χρήσης σε θαλασσινό νερό – δηλαδή βελτιωμένη ποιότητα ανοξείδωτου στα μεταλλικά μέρη ώστε να αντέχει στη διάβρωση που συνήθως προκαλείται.

4. Υπάρχουν επικίνδυνα υλικά για την πισίνα (επένδυσης, συντήρησης); Τι πρέπει να αποφεύγεται;

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την επένδυση της πισίνας είναι συνήθως το πλακάκι, η εποξειδική βαφή και τα τελευταία χρόνια κερδίζει σημαντικό έδαφος η στεγανοποιητική μεμβράνη. Για κανένα από τα παραπάνω υλικά δεν έχει αναφερθεί βλάβη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όσον αφορά τη συντήρηση, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούντα υλικά εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και να τηρούνται οι δοσολογίες που προτείνει ο προμηθευτής.

5. Χοντρικά ποια είναι η ελάχιστη έκταση που απαιτείται για να φτιάξει κάποιος πισίνα;

Δεν υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος κατασκευής πισίνας. Σύμφωνα όμως με τον ισχύοντα κανονισμό (Γ1/443/73 (ΦΕΚ 87 Β)), ο αριθμός των λουομένων που πρόκειται να φιλοξενήσει μία πισίνα καθορίζει το ελάχιστο απαιτούμενο μέγεθος αφού απαιτείται ανάλογα με το βάθος από 1 έως 2,5 τετραγωνικά μέτρα επιφανείας για κάθε λουόμενο. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για τις ιδιωτικές πισίνες, το κόστος της επένδυσης όμως καταλήγει αναλογικά μικρότερο όσο μεγαλώνει το μέγεθος της πισίνας.
 
6. Τι συντήρηση απαιτείται όταν η πισίνα χρησιμοποείται μόνο τρεις μήνες το χρόνο; Τι πρέπει να γίνεται κατά τους χειμερινούς μήνες;

Για όσο διάστημα η πισίνα λειτουργεί, θα πρέπει να ρυθμίζεται η χημική ισορροπία και να διασφαλίζεται η υγιεινή του. Αυτό σημαίνει ότι το pH του νερού είναι στο ιδανικό εύρος (7,2-7,6), υπάρχει πάντα απολυμαντικό μέσο με υπολειμματική δράση (ταμπλέτα χλωρίου/βρωμίου  αργής διάλυσης κλπ), προστίθεται αλγοκτόνο κάθε είκοσι ημέρες και γίνεται σοκάρισμα του νερού με αντίστοιχο προϊόν (π.χ. χλώριο, οξυγόνο) κάθε είκοσι ημέρες ή κάθε φορά που βλέπουμε το νερό να χάνει την κρυστάλλινη  όψη του.

Κατά τους χειμερινούς μήνες έχουμε δύο επιλογές. Σκεπάζουμε την πισίνα με το ειδικό κάλυμμα χειμώνα και:
 
- είτε λειτουργούμε την πισίνα αλλά με μειωμένο πρόγραμμα, δηλαδή λιγότερες ώρες ανακυκλοφορίας και μικρότερη ποσότητα χημικών,
-είτε σταματάμε τη λειτουργία, χαμηλώνουμε τη στάθμη του νερού κατά 40εκ ώστε να αποφύγουμε την υπερχείλιση στον περιβάλλοντα χώρο κατά τη διάρκεια των χειμερινών βροχοπτώσεων και αντικαθιστούμε το νερό την επόμενη σαιζόν. Δεν αφήνουμε τη δεξαμενή άδεια σε καμιά περίπτωση αφού το νερό προστατεύει την επένδυση των τοιχείων αλλά και τη στατικότητα της κατασκευής.

7. Ποιες είναι οι νέες τεχνολογίες και υλικά για την πισίνα;

Πλέον η πιο διαδεδομένη μορφή επένδυσης της πισίνας είναι η στεγανοποιητική μεμβράνη που προσφέρεται σε μεγάλο εύρος χρωμάτων και καλύπτει την στεγανότητα την ποιότητα κατασκευής αλλά και την αισθητική της πισίνας.

Η στεγανοποιητική μεμβράνη καλής ποιότητας:
-είναι από παρθένα υλικά – όχι από ανακυκλώσιμα,
-είναι οπλισμένη με υαλόνημα (fiberglass)
-είναι εξαιρετικά μεγάλης αντοχής.
-έχει φιλμ αντιμυκητικής προστασίας και φιλμ προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία
-καλύπτει όλες τις κατά DIN προδιαγραφές ποιότητας.
-έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, καθαρίζει εύκολα και επισκευάζεται εύκολα τοπικά ή σε μεγαλύτερη επιφάνεια εάν χρειαστεί.

Πολύ σημαντική είναι η εφαρμογή compact συστημάτων φίλτρανσης και ανακυκλοφορίας με τα οποία:
-επιτυγχάνεται η άριστη ποιότητα του νερού της πισίνας με ποιότητα φίλτρανσης έως και 6microns
-αποφεύγεται το κόστος κατασκευής μηχανοστασίου και περιμετρικών διαδρόμων
-μηδενίζεται ο κίνδυνος διαρροών από τα περιμετρικά δίκτυα
-εξασφαλίζουν άριστη επισκεψιμότητα στο χώρο που φιλοξενεί τον Η/Μ
-έχουν εφαρμογή σε ιδιωτικές αλλά και σε επαγγελματικές πισίνες
-πετυχαίνουν μικρότερο χρόνο ανακύκλωσης του συνολικού όγκου του νερού της πισίνας άρα καλύτερη ποιότητα.

 

Συντάκτης: Αλέξανδρος Αβραμίδης, Piscines Ideales


enter forums
powered byNETVOLUTION